Thursday, 27 September 2012

Sesi Mencuba Melaman Jauh

Ayam Hutan : Si Tampin - Training
Lokasi : Pekan Nenas & Benut
Tarikh : 25 & 26/09/2012
Kankawan : Kwn & Farok

Kebetulan cuti kerja kwn ngan farok pun sesama kena off day..cantek sngat ler...pas difikirkan tempatnya hari pertama maen di area Pekan Nenas...tiada hasil penagkapan....hari ke 2 trun ke Benut...pagi hujan lebat...kwn ngan farok sampai benut dalam kul 11 pagi....kawn maen 6 laman jer...petang ayam kwn da x nak kokok...munkin letih kot..mklum ler ayam baru...masih kena  train lagi....kat Benut ade 2 lama jer aytam samapai..semua x mo berlaga...duk bering kena racik tpi x tersangkut pulak...lum ade rezeki lagi kwn ngna farok selama 2 hari g trun mikat...rezeki tidak menyebelahai kami ber-2...pepe2 pun kerja keras sudah buat...hehehehe....



 Sawit kecil Pekan Nenas

Kawasan Benut (ponduk usang sedap uat tempat tdo)

Laman Benut

Pengankutan yang kita orng gunakan...hehehe...


Friday, 21 September 2012

Persekolahan Bermula Untuk Si Tampin

Ayam Hutan : Si Tampin (Trainning)
Lokasi : Taman Universiti
Tarikh : 21/09/2012 @ 2.00ptng (selepas solat jumaat)


Tadi pagi kwn dah test 2 laman...syukur semua AH sampai...1st laman beradap tapi x nak berlaga, laman ke-2 AH sampai 2 ekor...seekor beradap selang sepokok..seekor lagi du seberang jalan kira2 4 pokok sawit...semua sampai dalam keadaan penyerang hendap..hehehe....ptng ni kwn x leh nak tido..tu sbb bawa kejap tengok cam ner bila maen time tengahhari....tak tau nak cakap la...kwn duk ngan Si Tampin selang 3 pokok...sedar2 ade AH berketok depan kawan selang 2 pokok dari belkang tempat kwn nyorok..kena pulak kwn baru pas buka maflar..adoi...target ikut lalaun lain...lain pulak die tempat lalauan...ape da....x per la...target nak ngjar jerk...


2nd laman pagi


video

                                                                              
Jom merimpit wahai AH sekalian...ade bran...hehehehe..

Sunday, 16 September 2012

Budak Hingusan BB 2013

Semasa trip jelajah pergi jenjalan ke rumah Pak Lang sangkar kwn beli la seekor terkukur anak muda...manik pun belum tumbuh sepenuhnya lagi...boleh la simpan untuk koleksi...sebolehnya harapan leh jadi pikat...hehehe...budak hingusan nie kwn bagi nama SI SSPL maksudnya??? ada la...nak habak segan cita pun x mau....hehehehe...malu kat kwn nnti...di bawah nie kwn sempat la snap gambar ni malam tadi (15-09-2012 @ 5 bulan).Tarikh lahir pada kwn 02-09-2012.....

                   Pandangan hadapan

                     Pandangan atas

                                                                            Pandangan sebelah kiri

                                                                           Pandangan sebelah kanan

Thursday, 13 September 2012

SI PN-2 Memecah Kesunyian Pagi 12-9-12

Pagi tadi sebelum pergi kerja sempat lagi kwn duk lihat2 BB kat luar rumah...kebetulan pulak Si PN-2 berbunyi..rakam la sikit buat simpanan...bukan per pun..hehehe...

video

Monday, 10 September 2012

Hari Ke-4 Sesi Sekolah Untuk Si KK


Terkukur : Si KK (BB)
Ayam Hutan : Mek Temoh (Pikat betina) - Masih training
Lokasi : Taman Universiti
Tarikh : 09/09/2012 @ 08.30pagi

Laman pertama - Pokok sawit rendah

Hari nie kwn mengajar lagi KK, tpi kali nie untuk duduk atas pelepah pulak...pelepah pertama KK agak janggal bila buka pintu, tengok pelepah pun da mula pelik..jolok sikit terus kuluar..tapi nak terbang la pulak...munkin x biasa...duk hampir setengah jam x tergantung...bunyi tiada...sama la pelepah ke-2 & 3 still x tergantung..yg pasti leh duduk sambil x tergantung da ok...BH bunyi die bt line clear..munkin disebabkan x biasa lagi..x per la KK..ko da duduk x mengelupur pun jadi la...next time kita training lagi...Mek Temoh kwn pacak kat pokok rendah....agak semak sikit..rumput da meninggi...adoi..x der orang meracun ker nie...pacak jer la...AH tun pun da bnyak karaoke...tapi Mek Temoh x da la bunyi..kat rumah bunyi...kwn pakai hp jer kasi kekek..hehehehe...tapi x da rezeki...


kawasan sesi pelajaran termasuk moto kapchai kwn 



rupe Si KK atas pelepah - masih cam takut-takut jerk


Mek Temoh duk usha kawasan semak - x de jantan berkenan..hahaha...

Saturday, 8 September 2012

Hari Ke-3 Sesi Sekolah Untuk Si KK

Terkukur : Si KK (BB)
Ayam Hutan : Mek Temoh (Pikat betina) - Masih training
Lokasi : Mutiara Rini
Tarikh : 08/09/2012 @ 09.15pagi

Laman Pertama - Dahan Pokok

Hari ini kwn lewat sikit gerak dari rumah sebab tunngu member hantar barang ngan ngetea dulu..hehehe...setelah persipan semua siap kwn pun sampai di lokasi...lihat kawsan sekeliling lembu da berkeliaran...itu tandanya tuan die dah bawa keluar dari kandang bagi mkan rumput...kwn pun cari pokok mana la hari nie nak tesi KK..asyik melilau kwn pun jumpa 1 port pokok...patahkan sikit dahan letak KK, pandai pun kuar dari cetok...macam tau2 jerk...hampir sepuluh minit KK membisu...tetiba BH ade sekor di 1 pokok..BH pun berbunyi...tanpa segan silu lagi KK menyahut...wah...KK ade kemajuan la...hampir 10minit KK menyahut BH tadi...H pun da mual senyap...KK masih bunyi..tapi x der pnggilan dari BH...kwn tersenyum puas KK da ade mula sikit2 perfome...harap2 KK leh main pelepah lak nanti...ops...dalam masa KK kwn letak kat pokok...kwn pacak Mek temoh kat tepi parit...AH jantan kokok..tpi xnak dtng dekat...munkin x jelas bnyi...x per la...kwn pun nak ngajo..ade rezeki alhamdullillah...hehehe...




                                                                   nie la pokoknya...


Laman Ke-2 - Dahan pokok berlaianan


Selepas hampir sejam kwn gantung KK, kwn pun pindahkan pokok lain...kali x bnyi sbb BH pun senyap jugak..setgah jam duk parking atas pokok steady...x der tergntung jugak...fuh lega...bagus tul KK hari nie...



                 posing sikit KK            


Laman Ke-3 - Atas tanah    


Kwn try pulak letak die kat tanah...laju jer keluar dari cetok...suka sngat la die dpt pijak tanah...kat atas tanah pun x bnyi gak..BH menyepikan diri..kwn cuma nak biasakan juga KK maen tanah...sebab die pun pernah bunuh BH di atas tanah...arap die tahu kerja die nanti...atas tanah pun ok lagi...x der lak mengelupur walaupun da lama x turun..terbaek la KK...jam menunjukankul 11.30pagi...kwn berkemas balik rumah nak beli makanan ikan..kesian ikan duk diet sbb mkanan da habis...wassalam...



         posing sikit da kecut leher lihat orang     

Friday, 7 September 2012

Hari Ke-2 Sesi Sekolah Untuk Si KK

Terkukur : Si KK (BB)
Lokasi : Mutiara Rini
Tarikh : 07/09/2012 @ 08.00pagi


Laman Pertama - Tunggal kayu pokok kena bakar

Selapas waktu kerja malam kwn bawa lagi KK untuk hantar ke sekolah...kwn sampai ke lokasi dlam kul 8 pagi...cuaca masih sejuk ngan cerah...cari port nak ngajar KK biasa ngan duduk atas tunggul...jumpa sebatng tunggul...kiraok la buat belajar..bukannya nak mikat bh pun...da siap seting KK kwn pun duk la jauh jugak dari dia..tetiba BH keluar duk melambung jerk...ada la seekor ni suara cam KK duk kat semak...tanpa berlengah KK pun trut sama berbunyi..dalam hati kwn syjukur sangat KK bunyi...lama jugak bunyinya berterusan hingga 15 minit...last2 bh tadi senyap...KK port kat kayu tu hampir sejam...x da lak tergantung...bagus2...ade kemajuan...



                                                         Bergaya juga ea ko Si KK


Laman Ke-2 - Dahan pokok


Selepas tu kwn try ngajo duk dekat dahan pokok pulak..bh pun da sunyi sepi...da la x nak bunyi..x per la KK, yg penting ko steady duk kat dahan da ok x tergantung...hampir sejam jugak ngajo kat dahan..syukur...stady jer dia....ok la KK...cukup sepagi nie..esok kita turun lagi...kwn pun mata dah ngntok sbb malam tadi koje ade isu air...letih sampai ke pagi...tpi hepi bila KK da bnyi kat tempat ngajo...wasslam..



                                         bab posing ko memang terbaek la KK
                                             


Hari Pertama Sesi Menjadi Cekgu..Si KK

Terkukur : Si KK (BB)
Ayam Hutan : Tiada nama...hehehe..
Lokasi : Mutiar Rini
Tarikh : 06/09/12 @ 8.20pagi

Laman Pertama

Hari ini tengok cuaca cam cantik...apa lagi, paking Si KK ngan pikat AH bawa ke laman yang berdekatan aja...Bawa la moto kapchai kwn ke lokasi yang dicadangkan...sesampai jerk terlihat sekor AH..dari jauh nampak ngan suasana riuh redah berkaraoke...die pun perasan kat kwn...x lari pulok ko nie ea...malas la nak layan AH nie...kwn pun try hempit sekor AH kat tepi jalan jer hempit...ni la rupernya pikat yang baru nak ngajo2 bagi biasa kat lama...liar cam aper entah...lantak ko la ...kwn pacak hampir sejam jugak rasenya...berkaraoke jer lebih..x nampak pun sampai...hampeh tul...

                                                          tempat port sebelah kanan AH 

Sesambil kwn menungu AH, kwn mengajar la sikit Si KK main atas dahan pokok ngan tunggul kayu...dah lama kwn x bawa Si KK...nak kasi semula perfome...da la musin sewah mula tiba nie...mata nak kena melilau..risau beb..walaupun hanya BB...sayang woo...hehehe...dlam sejam tu jugak Si KK kat dahan nie sekali jer mengelupur tergantung...x per..masih baru belaja...x bunyi lagi kat dahan nie..x per la...

posing dulu...

nie la rope Si KK 

apa la...lembu pun mau pikat ker  Si KK

Laman Ke -2

Kwn da lama tunggu AH pun x sampai..bawa laman ke-2 termasuk la KK nie...kwn pacak pikat kat sebelah lalauan longkang air...berentap karaoke jugak...AH sampai tpi x nak sampai ke gelanggang..salah pacak laman kot..x per la..kwn pun masih belajar...Si KK gantung kat 1 dahan pokok...dlam tempoh sejam jugak sekali jer tergantung...bgus la x terlalu kerap..kalau tidak letih jugak nak ankt gantung jerk...da nak masuk tengahari nak kena gerak balik sebab nak g setel saman..huhuhu..wasslam...


apa nama la ea pokok nie...


Tuesday, 4 September 2012

Mengetest Power 1-09-2012

Ayam Hutan : Member punya...no nick name

LAMAN PERTAMA - Kebun Sawit Tempat Laluan Cari Rezeki

Pagi nie kawan ada la masa sikit masa terluang nak pergi test AH di tempat laluan utama kawan ketempat kerja seharian sebelum tengarinay kawan akan berangkat ke Batu Pahat, Seremban & Tampin...dah lama kawan tidak masuk ke dalam port nie...x tau la ade orang pernah masuk @ pun tidak...tempat kecil jer kebun sawt tinggi...kawan bawa pikit member jerk...kawan tidak ada pikat...sesaja ngetest...kawan sampai port nie dlam keadaan masih gelap lagi...sesampai jerk kawan port motor cabut kawan..tengah2 syok cari port sekumpulan anak ngan ibu AH bertepiaran lari...dalam hati kawan " wah makin bayak pulak ko ea...hehehe.." sesudah tu terdengar suara AH..kawan pun pun pacak la kat laman nie..dekat 15minit pikat buat kerja AH dalam semak terbang ke arah pikat...duk berlegar aje...x nak msuk berlaga pun..hampeh...kawan tungu la...AH pun x nak bnyi da...pelik...masih pagi lagi...tengok jam pukul 8.30 pagi...mlas la tunggu..alih port...balik kerumah kawan...


                                                        nie la rope tempat melaman

                                                      motor kapchai buat cari rezeki


LAMAN KE 2 - Kawasan Belakang Perumahan Kediaman Kawan

Sampai cni lebih kurang 8.45 pagi...pilih2 laman kawan try port kat laman yg pernah kawan try sebelum nie...tapi selang beberapa pokok jer...sini kawasan pokok rendah...nak jadikan cerita kawan pun pacak...naik sakit tekak pikat buat kerja, AH pun x sampai..pelik betul pikat ni...biasa mesti ade yg datang tunjukan diri...hari nie lak tiada pulak yang sudi menjenguk....hampeh..x der rezeki..yg ade cuma layan karaoke jerk...jam menunjukkan  pukul 9.45pagi..kemas2 siap kan diri untuk pergi ke majlis perkahwinan dan terus cabut jumpa kenkawan pergi ke seremban...

                                                pikat member..boleh la buat sesuka


                                                   kawasan pokok sawit rendah