Monday, 30 April 2012

Tiada Penghasilan Benih...

Sekian lama menuggu induk pertama tidak mengeluarkan benih..Induk telah pun diasingkan dari telurnya...hampa jugak SS...tapi apakan daya..permulaan...InsyaAllah ade la tu rezeki dariNya...Setelah induk kembali segar, induk akan diletakkan dengan bapak muda Si Teleng...

Friday, 20 April 2012

Apa Dah Jadi?!

Kalau tidak silap hari ini dah lebih 3 minggu induk pertama mengeram telurnya...tetapi masih tiada penampakan untuk melihat telur itu menetas.....adoi....per cite la nie..??!!ker induk tak der benih...pergh..macam2 SS fikir...adoi...tiap kali balik kerja tengok reban induk gitu jugak....nak suluh pun x pandai nie...nak pakai touch light yg jenis cam maner tu?Touch light yang pada HP boleh ker x ea...

Monday, 16 April 2012

Terkukur lagi....

Yang ni pun pemberian kawan jugak...agak liar...tapi skrng da steady sikit lepas ikat kat sangkar layang...ekor kontot...ni disebbkan ekor patah...da cabut semunya...ni pic x silap 3miggu lepas kot...skrng ekor baru da mula tumbuh...bonjol di muncung pun da surut...arap2 mrnjadi jugak...sempena muncung benkak...jdi SS letak jer namanya Si Muncung...ok ker nama untuknya...kira boleh la...hehehe..



Ni la rupe die..hudoh kan...hahahaha....x per la...kalau betul burung nie berisi pasti leh tengok perfomence die nanti...harap2 die ada untung...InsyaAllah...mudah-mudahan...picture terkini nnti da cantik cikit dari ni baru boleh snap-snap...

Sunday, 15 April 2012

Koleksi Burung..

Anak MK 

SS ada memelihara seekor anak MK..x silap umur bru nak masuk 3 minggu..da boleh makan sendiri kalau tingglkan cengkerik dalam sarang...tapi dedak belum pandai lagi makan dari bekas...ini hobi selain hobi pelihara Ayam Serama...

video 
 Nie MK sedang mandi...sembur sikit air kat badan terus nak air banyak...nasib baik ade bekas kira sesuai la dengan die...sempena MK ni SS bagi nama die Awang...sebab munkin kena dengan ciri2 kampung kot..hehehe...




Si Semen Belajar Duduk AtasPelepah



Nie terkukur pemberian dari seorang kenalan berada di Felda Semenchu - Kota Tinggi Johor..terima kasih banyak2...sempena nama die SS kasi nama Si Semen singkatan dari tempat die diambil...setakat ini belum galak sangat..da mula buat training duk atas pelepah sawit...bagi die biasa dulu..harap2 1 hari nanti boleh buat tarikan BH...InsyaAllah...mudah-mudahan...

Thursday, 5 April 2012

Si Teleng

 October 2011

 November 2011

 December 2011

 January 2012

 Febuary 2012

March 2012 


Diatas nie SS merekodkan serba sedikit perkembangan Si Teleng..tapi bagaimanapun masih lagi di peringkat bawahan...tiada la nampak cantik macam ayam2 orang lain...maklum la SS masih mentah lagi dalam dunia ayam serama ni...diharap mana2 teman ayam serama dapat beri tunjuk ajar demi memajukan diri sendiri dan memperkembangan ayam serama nie..maaf la ayam tidak cantik ni diletak dalam blog...nie ayam pertama SS beli dari anak remaja...

Sunday, 1 April 2012

Induk Ke-2 Telah Pun Mengeram


Alhamdulilllah.....Nie la induk ke-2, selepas kasi training yang jantan nak masukkan semula ngan induk nie tengok-tengok da mengeram...sebelum buat kuarkan jantan x pulak nak mengeram...pemalu kot...heheheh...kena asingkan la bapak tu semula...kasi selesai die tetas dulu...telur da kena telur pecah hari itu...x pasti la menjadi ker x telur nie..tapi yg pasti ibu nie pandai asing telur...dari 4 biji telur, 3 biji darinya duduk bawah perut..sebiji lagi die letak tepi..cam tau-tau ajer telur yang ada benih...arap telur 3 biji menjadi...kemunkinan telur die nie dari bapak yang mati hari tu...sebab bapak itu duduk ngan unduk nie dlam 2 minggu jugak x silap dan ada bertelur masa bapak tu duduk sekali sebelum ni...apa-apa pun tunggu jer kesudahan telur ayam nie...

Sesi Perubatan



Setelah selesai repair racik ngan simpan merbuk dalam sarang, serta merta buangkan rambut yg terlilit pada anak merbuk nie...telik2 kaki lihat 2 jari kaki da x berfungsi...kenapa?sebab kaki tersebut telah pun tidak lagi seperti asal...kaki tu dah longlai...tungu masa nak tercabut jer...nak potong tidak sampai hati...tengaok la darah kaki dia pada tisu tu...banayk betul...da siap tangglkan rambut, sapu sikit minyak gamat kasi cepat sembuh...arap2 pulih kakinya seperti biasa...walaupun kaki die sakit...berbunyi tetap steady...

Test Racik Terkukur

Laman Depan Rumah (Pokok Mempelam)

Assalamualaikum teman2 semua...hari nie cerita pasal burung sikit...ayam serama tiada info..
Balik kerja pagi tadi tidak terasa nak tidur...Jadi tengah jengah laman rumah terdengar sekor merbuk berbunyi...dalam hati " ada lagi rupenya ko nie...ingat dah tak ada lagi kat area sini".Tetiba terfikir, ada racik baru samapai nie...apa kata try dulu tengok potensi racik terkukur (Amin) pada merbuk nie...sebenarnya merbuk ni sekeluarga sebanyak 4 ekor...munkin ibu ngan ayah die kot sepasang ngan die 2 beradik...ambil racik pasnag la dekat bawah pokok mempelam nie..da lama tidak memasang racik, try la cam mana pun...da siap semua ambil skoi makanan terkukur tabur kat sekitar racik...


Racik Burung Terkukur (Amin)

Lepas siap semua duduk la dalam rumah...Intai sikit ikut tingkap...perlahan jer si anak masuk berjalan ikut lubung pintu pagar...tergedik2 berjalan sambil makan...x samapai berapa minit sekeluarga datang menjamu selera..x sampai lima minait baru siap ambil camera nak rakam...rupenya da terkena 3 ekor sekali pada racik...alhamdulillah...rezeki merbuk dipagi yang terang..tengok la hasilnaya di bawah ni...




Nie la die merbuk yang selalu makan depan laman rumah...

3 ekor sudah masuk sarang...harap ada hasil akan datang nie..hehehehehe...

Dah siap buka racik semua, racik pulak kusut...nie la rupanaya...tapi dapat dilepaskan segala kusut tu..racik balik semual pada asalnya...Maaf la kenkawan geng serama, hari nie cerita burung pulak...ayam saya tak ada info terbaru...Ada info terbaru nanti saya kongsi cerita..Wassalam...

Nie la rupa racik kusut masai...setel....